דף הבית הסבת דוח משטרה

הסבת דוח משטרה

29 במרץ 2023
הסבת דוח משטרה

יום אחד קמתם בבוקר ומצאתם דוח על שמכם בעבירת נהיגה במהירות מופרזת. מיד נמלאתם פליאה, שכן אתם תמיד מקפידים על המהירות המותרת. לאחר מחשבה קצרה, הבנתם כי בתאריך המצוין מסרתם את הרכב לשכן, שמיהר לאסוף את ילדיו מבית הספר.

מה תוכלו לעשות במצבים אלו? האם עליכם לשלם את הדוח למרות שהשכן ביצע את העבירה? כיצד ניתן לבצע הסבת דוח משטרה ומה לעשות אם הנהג שנהג בפועל מסרב להסבת הדוח על שמו? כל זאת ועוד – בהמשך המאמר.

 

דוח תנועה שהגיע בדואר או במערכות הממשלתיות

משטרת ישראל מפעילה מערכי אכיפה רבים במטרה לאתר נהגים העוברים על חוקי התנועה ולתת להם דוחות. ניתן לחלק את מערך האכיפה לשניים – אכיפה על ידי שוטרים ואכיפה על ידי מערכות.

 

אכיפה על ידי שוטר

אכיפה על ידי שוטרים מבוצעת באמצעות פריסת השוטרים בכבישי ישראל. השוטרים רואים במו עיניהם, או בעזרת מכשור טכנולוגי מתקדם, רכבים העוברים על חוקי התנועה ועוצרים אותם. השוטר עורך בירור קצר וככל שהנסיבות מצדיקות זאת – רושם דוח לנהג.

במקרים אלו, בהם הדוח נרשם במקום על ידי שוטר, אין כל חשש שהדוח יירשם על שם נהג לא נכון. השוטר יבקש מהנהג למסור לו את רישיון הנהיגה שלו והשוטר ירשום את הדוח על שם הנהג שנהג ברכב בזמן ביצוע העבירה.

 

אכיפה על ידי מערכות

כאמור, המשטרה לא מסתפקת בשוטרים כדי לאכוף את חוקי התנועה. המשטרה מפעילה מספר מערכות טכנולוגיות, דוגמת מכמונות מהירות, לאיתור נהגים עבריינים והמצאת דוחות לאותם נהגים.

ככל שדוח ניתן לנהג על סמך אותם אמצעים טכנולוגיים, הדוח לא יימסר לו ישירות באופן פיזי. הדוח יישלח לנהג שביצע את העבירה. אתם וודאי תוהים, ובצדק, כיצד ניתן לדעת מי נהג ברכב באותו הזמן. התשובה היא שאכן לא ניתן לדעת מי נהג ברכב. לכן, הדוח יישלח לבעל הרכב הרשום במשרד הרישוי.

שיטת שליחה זו של דוחות, מובילה למצב בו יירשם דוח על שמו של אדם שכלל לא ביצע את העבירה. במצבים בהם הדוח נרשם על שם בעל הרכב בעוד שאדם אחר נהג ברכב בזמן ביצוע העבירה, ניתן להגיש בקשה להסבת דוח משטרה.

 

בקשה להסבת דוח משטרה

אם כן, במקרים בהם נשלח אליכם דוח תנועה מבלי שאתם ביצעתם את עבירת התנועה, תוכלו להגיש בקשה להסבת דוח התנועה. הגשת בקשה להסבת דוח משטרה הינה אחת הברירות העומדות בפני מקבל הדוח. בעניין זה, חשוב להדגיש כי לא תוכלו לבקש הסבה של הדוח לאחר תשלום הקנס. תשלום דוח תעבורה נחשב להודאה בביצוע העבירה ומכיוון שכך אינכם רשאים לדרוש הסבת דוח תעבורה לאחר תשלום הקנס.

 

למה בכלל להסב דוח תעבורה?

לפני שנבהיר כיצד מבצעים הסבת דוח משטרה, חשוב להדגיש מדוע קריטי כל כך לבקש הסבת דוח תנועה. הרי לא אחת, מי שנהג ברכב שלכם זה אחד מבני משפחתכם, כך שבכל מקרה אתם תהיו אלו שישלמו את הדוח. עם זאת, גם במקרים אלו, קריטי לדאוג להסבת דוח המשטרה על שם הנהג.

כידוע, עבירות תעבורה בכלל, ובפרט עבירות מהירות הנשלחות בדואר ובאמצעים מקוונים, אינן מסתכמות בקנס. אל הקנס מתלווה רישום נקודות בגיליון התעבורה שלכם. מי שיירשמו לחובתו נקודות רבות מידי, יחויב להשתתף בקורס נהיגה מונעת ובמקרים בהם נצברו נקודות רבות אף יותר, רישיונו של הנהג ייפסל למספר חודשים.

 

נקודות תעבורה – השלכות

מספר נקודות עונש
12 קורס נהיגה מונעת בסיסי
24 קורס נהיגה מונעת מתקדם
36 שלילה לשלושה חודשים + מבחן תיאוריה
72 שלילה לתשעה חודשים + בדיקות רפואיות, מבחן תיאוריה וטסט

 

מכיוון שהדוח מלווה בצבירת נקודות לגיליון התעבורה, חשוב שהדוח יירשם על שם הנהג בפועל. אחרת, תצברו נקודות לא לכם. אם כבר רשומות לכם נקודות בגיליון, הרישום הנוסף יוביל לכך שתחויבו בעונשים שלא בצדק.

הניחו, למשל, שרשומות לחובתכם 6 נקודות בגיליון התעבורה. כעת, נשלח אליכם דוח על נהיגה במהירות של 21 קמ”ש מעל המותר בדרך עירונית. העונש על עבירה זו הוא קנס של 750 שקלים ורישום של 8 נקודות. לבן שלכם, שנהג ברכב בפועל, אין כל רישום בגיליון התעבורה.

במקרה זה, אם לא תסבו את דוח המשטרה על שם הבן שלכם, תחויבו במעבר קורס נהיגה מונעת. לעומת זאת, ככל שתבוצע הסבת דוח תעבורה, לבנכם ולכם לא יארע דבר.

 

איך מסבים דוח משטרה?

כיום, הסבת דוח משטרה הינה פשוטה במיוחד. על גבי הדוח עצמו מצורף נוסח להסבת הדוח. יש למלא את הטופס המצורף ולצרף אליו רישיונות נהיגה של הנהג ושל בעל הרכב, תעודת זהות של הנהג בפועל וכן תצהיר של הנהג כי הוא אכן זה שנהג ברכב.

את הטפסים יש לשלוח בדואר רשום למרכז פניות נהגים או להגיש באופן מקוון דרך האתר של משרד התחבורה. ההגשה המקוונת אורכת דקות בודדות וקלה במיוחד. שימו לב כי הגשתם את כל המסמכים הדרושים טרם שליחת המסמכים דרך מערכת האתר.

 

מה לעשות אם הנהג בפועל מסרב להסבת הדוח על שמו?

לצערנו הרב, קורים מקרים בהם הנהג בפועל מתכחש לכך שהוא נהג ברכב בזמן ביצוע העבירה והוא מסרב להצהיר כי הוא היה הנהג. הדבר קריטי במיוחד בעבירות העמדה לדין, בהן אתם עלולים לעמוד בפני עונשים משמעותיים מאוד כתוצאה מסירובו של הנהג להצהיר על נהיגתו בפועל.

במקרים אלו, פנו אל עורך דין תעבורה לצורך הסבת דוח משטרה על שמו של הנהג בפועל. עורך הדין יגיש בשמכם בקשה להישפט, יזמן את הנהג בפועל למשפט ויוכיח כי הוא נהג בזמן עבירת התנועה ולא אתם.

הסבת דוח משטרה בזמן דיון בבית המשפט היא פעולה משפטית מורכבת הדורשת מיומנות וניסיון משפטי רב בתחום התעבורה. מכיוון שכך, ככל שאתם נדרשים לבצע הסבת דוח משטרה והנהג על שמו יש להסב את הדוח מסרב לכך, אל תהססו ופנו בהקדם אל עורך דין תעבורה לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי בנושא.

 

הסבת דוח תנועה של תאגיד

דיני התעבורה קובעים כי קנס שהוטל על תאגיד יוכפל פי ארבעה. כך, למשל, אם הקנס על עבירת מהירות קלה (עד 20 קמ”ש מעל למותר בדרך עירונית ועד 25 קמ”ש בדרך בין עירונית) עומד על 250 שקלים, תאגיד ייקנס על עבירה זו ב-1,000 שקלים.

ככל שתאגיד מעוניין להימנע מתשלום הקנס המוגדל, ניתן יהיה להגיש בקשה להסבת דוח התנועה על שמו של העובד שנהג ברכב בזמן ביצוע העבירה. גם אל בקשה זו יש לצרף הצהרה של הנהג כי הוא אכן נהג ברכב. את הבקשה יש לשלוח אל מרכז פניות הנהגים או באופן מקוון, בדומה להסבת דוח תנועה של אדם פרטי.

במקרים בהם לא ניתן לקבל את הצהרתו של הנהג כי הוא נהג ברכב, תוכלו להסתפק בצירוף אישורו החתום של קצין הרכב בתאגיד כי אותו אדם אכן נהג ברכב, בצירוף ראיות לכך. בדרך זו תוכלו להתגבר על התכחשותו של הנהג לביצוע העבירה על ידו.

 

לסיכום

לסיכום, במידה שקיבלתם דוח על עבירה שבוצעה ברכב שלכם בזמן שאדם אחר נהג בו, תוכלו להגיש בקשה להסבת דוח המשטרה על שמו של הנהג. לבקשה יש לצרף תצהיר חתום בו מודה הנהג כי הוא אכן נהג ברכב בזמן העבירה. ככל שהנהג מסרב למסור תצהיר זה, רצוי להסתייע בעורך דין תעבורה שיוכיח כי אותו נהג אכן נהג ברכב בזמן העבירה.

חזרה למאמרים

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם