דף הבית דוחות תנועה

דוחות תנועה

26 במאי 2022
עורך דין תעבורה

דוחות תנועה הם לא עניין נעים, בוודאי שלא כשהמדובר בקנס לתשלום או חלילה להזמנה לדיון בבית המשפט.

גם סכנת הנקודות מרחפת מעל ראשם של הנהג או הנהגת ובכלל, מי קבע שהדו”ח שקיבלו בהכרח מוצדק? מאמר זה מהווה מדריך מקיף ומקצועי (מעודכן 2022) לטיפול בדוחות תעבורה – כל האפשרויות, דרכי ההתמודדות וגם כיצד לפעול בשטח מול השוטר שעצר אתכם.

נהג, תעצור בצד: אלה הדברים שמומלץ שתעשו כעת

אתם נוסעים בנהיגה מתונה וזהירה ברחובות העיר ומתקרבים לצומת עם תמרור עצור. אתם מאותתים, בולמים כחוק ופונים לנתיב הנסיעה ברחוב הבא.

פתאום מגיח שוטר שמורה לכם לעצור ושואל מדוע לא צייתם כחוק לתמרור העצור שחיכה לכם בצומת. האם ניתן יהיה להימנע מדו”ח?

ויכוחים, עימותים או ניסיונות הכחשה לא יעזרו כאן. הדרך היחידה תהיה להבין היכן עמד השוטר ביחס לרכב שלכם בעת העבירה לכאורה, האם היה לו מאותה הנקודה שדה ראייה מתאים, האם שמר קשר עין רציף עם הרכב שלכם וממתי והאם אכן מדובר במקרה שבו צייתם להוראות החוק אך השוטר סובר אחרת ולכן מעוניין לכתוב לכם דו”ח.

אם תנהלו שיחה נעימה, רגועה, מכובדת וחוקרת מתוך ניסיון להבין את שבוודאות מוחלטת ראה השוטר – ייתכן שהמצב ישחק לטובתכם.

אם בכל זאת ניתן לכם דו”ח, זה הזמן להבהיר שלא מדובר בסוף העולם ושלעתים קרובות בהחלט יש מה לעשות.

עילות לביטול דוח תנועה

ליקויים או סתירות בדו”ח 

דוחות תנועה נכתבים ומוגשים לנהג בהתאם לדפוסי פעולה משטרתיים שנקבעו בנהלי עבודה וחוק מסודרים מאוד.

כל דוח יכיל את פרטי הנהג – מספר תעודת הזהות שלו ומספר רישיון הנהיגה, פרטי הרכב – מספר הרכב, סוג הרכב וצבעו, תיאור העבירה – במסגרתה יפרט השוטר את כל שהתרחש מרגע הבחנתו ברכב שביצע את העבירה ועד לעצירתו בצד. 

השוטר מחויב להבהיר כי שמר על קשר עין רציף עד לעצירת הנהג בצד וכי הסביר לו את מהות העבירה שביצע.

הדוח כולל גם את סעיפי העבירה בהתאם לסעיפים המתאימים בחוק ואת דברי הנהג כתגובה לדו”ח שקיבל לצד חתימתו. 

למעשה, במקרה שבו השוטר לא מילא כראוי את הדו”ח, השמיט פרטים או שגה בעריכתם, ייתכן שהדבר יהווה ליקוי שבגינו ניתן לטעון לביטול הדוח.

כך קורה למשל אם תעודת הזהות או פרטי הרכב המצוינים אינם תואמים בפועל את אלו של מקבל הדוח, או אם תיאור העבירה מציג תיאור שווא שקיימות הוכחות שאיננו יכול היה להתקיים במציאות.

במקרה לדוגמה, כתב השוטר בדוח על טלפון נייד כי זיהה את הנהג מחזיק את הנייד שלו ביד שמאל ומצמיד אותו לאוזן שמאל.

עורך הדין לתעבורה שייצג את אותו הנהג בבית המשפט, סיפק הוכחות לכך שמדובר במי שמוגדר חירש 100% באוזן שמאל ומקבל בשל כך קצבת נכות כבר שנים. 

ביטול דוחות תנועה בשל התיישנות לאחר בקשה להישפט

אחת הדרכים הטובות ביותר להתמודדות עם דוחות תנועה מסוג ברירת משפט היא באמצעות בקשה להישפט על דוח תנועה.

בקשה זו מאפשרת לנהג למצות את זכויותיו בחוק כלפי הדוח שניתן לו ולהשמיע נסיבות שיאפשרו לו להימנע מהסנקציות הנכללות בו, בכפוף לקיום דיון משפטי מול שופט לתעבורה. 

בפועל, החוק קובע כי על המדינה יש לקבוע דיון בבית המשפט בבקשה להישפט בתוך שנה אחת ממועד הגשת הבקשה.

אחרת, הדוח יתיישן וכעת ניתן יהיה לבטלו בטענת התיישנות.

ולכן, מי שיגישו בקשה להישפט ושלא יקבלו זימון בתוך שנה אחת, צפויים לבקש ולקבל אישור לביטול המוחלט של אותו הדו”ח. 

הסבת הדו”ח על שם נהג אחר

במקרים שבהם נהג אחר ביצע את העבירה והיא לא נרשמה על שמו, ניתן יהיה לבצע הסבת דוח תנועה כך שהדו”ח יועבר על הנהג המבצע ובכך יסתיים העניין מול מקבל העבירה המקורי.

כך למשל, במקרה של דו”ח מהירות מצלמה שהוטל על בעל הרכב אך בפועל מדובר בבנו שנהג, יוכלו שניהם להגיש תצהיר המפרט את זהותו המדויקת של מבצע העבירה וכעת יחידת התנועה תאשר במכתב חוזר את הסבתו של הדו”ח.

המרת דוחות תנועה לאזהרה

נהגים שלא ביצעו כל עבירת תנועה במהלך 5 השנים האחרונות, צברו וותק של 7 שנות נהיגה ומוכנים להודות בעבירה המיוחסת להם, זכאים לבקש להמיר את הדוח שקיבלו באזהרה.

זהו מעין “פרס” לנהגים טובים, אך שמגיע בחבילה אחת עם התנאי שלפיו קודם עליהם להודות ורק לאחר מכן תחליט משטרת ישראל בנוגע להמרתה לאזהרה. 

וכך, אם המשטרה למעשה תסתייג מההמרה בסופו של דבר, היא תמנע מהנהג להישפט בבית המשפט משום שהוא כבר הודה בכתב בביצוע העבירה.

לכן אפשרות זו תבוא בחשבון רק בכפוף לייעוץ מקצועי מול עורך דין לתעבורה. 

חשוב להבהיר שישנן עבירות שלא ניתן להמיר באזהרה וביניהן: עקיפה אסורה, שימוש בטלפון נייד, אי ציות לרמזור אדום, אי מתן ז”ק להולך רגל במעבר חציה, אי ציות לתמרור עצור ועבירות מהירות שעונשן 1,500 ₪ קנס + 10 נקודות רישוי. 

כיצד מתמודדים עם דוחות תנועה בבית משפט?

אם קיבלתם דו”ח והגשתם בקשה להישפט, הרי שכעת תקבלו זימון לדיון בבית המשפט לתעבורה בנושא.

במסגרת הדיון, יהיה עליכם לספק נימוקים והסברים למקרה, בין היתר מסירת נסיבות מקלות המאפשרות לשופט להתחשב בכם ולהטיל עונש מופחת.

אם השופט אף השתכנע בליקויים או בחוסר תקינות במתן הדו”ח, בפעילות בלתי חוקית מצד השוטר או בנסיבות חריגות ומיוחדות מאוד, הוא יוכל להורות על זיכוי הנהג מביצוע העבירה כך שהדו”ח יבוטל.

בכל סיטואציה של עמידה למשפט תעבורה, רצוי לקבל ליווי וייצוג מקצועי מאת עורך דין תעבורה מיומן, שמכיר את עמדות שופטי התעבורה, את הפסיקות האחרונות שלהם וגם את מחלקת התביעות המשטרתית, עמה ניתן להגיע להסדרי טיעון בהתאם לנסיבות המקרה ובמסגרתו יופחת העונש. 

במידת האפשר, עורך הדין אף ישאף להמיר את סעיף העבירה שנקבע בדו”ח לסעיף אחר, המציין עבירה פחות חמורה ושממנה יחול עונש קל בהרבה, לעתים גם ללא נקודות רישוי. 

כיצד מתמודדים עם דוחות תנועה מול משרד הרישוי?

צבירת נקודות רישוי כידוע, עשויה להביא לפסילת רישיון הנהיגה ל-36 חודשים.

כדי להימנע מכך, מומלץ לגשת בהקדם האפשרי למשרד עו”ד תעבורה עם הדו”ח ולברר על האפשרות הטובה ביותר לטפל בו: בקשה לביטול, בקשה להישפט, הסבת הדו”ח על שם נהג אחר וכן הלאה.

זכרו: אין לשלם את הדו”ח בשום אופן! דוחות תנועה משולמים הם בבחינת דוחות “סגורים” בהם מעצם התשלום הנהג מודה בעבירה ולכן יצטברו אוטומטית נקודות הרישוי המופיעות בכל דו”ח.

יש לגשת במסגרת 90 הימים לתשלום להתייעצות משפטית ולקבל תשובות מקצועיות המדויקות למקרה. 

האם ניתן לערער על דוחות תנועה?

התשובה הקצרה היא שהדבר אכן אפשרי. אך בנוגע לתשובה הארוכה, נשתמש בדוגמה מציאותית: הגיעה נהגת לייעוץ משפטי עם דוח מהירות שקיבלה.

בעבר היא כבר קיבלה דוח מהירות עליו ביקשה להישפט. תוצאת המשפט הייתה סיום התיק ללא נקודות, עם פסילת רישיון על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים.

ועכשיו מה? ברור לכל כי אם הנהגת תעמוד למשפט ולא תצליח לצאת זכאית בדין, תוטל עליה פסילת רישיון לשלושה חודשים.

יחד עם זאת, נניח שהנהגת כבר צברה 32 נקודות רישוי ודוח המהירות החדש עם 8 נקודות – הרי שבתשלום הדו”ח היא תצבור יותר מ-36 נקודות והמשמעות תהיה פסילת רישיון גם כן לשלושה חודשים.

לכן, בנסיבות אלה מומלץ להגיש ערעור על דוח משטרתי בדרך של בקשה לביטול הדוח או בקשה להסבת הנהג (אם מדובר בדו”ח מצלמה כך שניתן להצהיר כי אדם אחר ביצע את העבירה).

אפשרות נוספת תהיה להגיש בקשה להישפט, כאשר תפקידו של עורך הדין יהיה כמובן לחתור לאי ביצוע העבירה בפועל, באמצעות הוכחות וראיות אפשריות וגם הגעה להסכמים מסוימים עם התביעה. 

כך תבדקו אם יש לכם דוחות תנועה פתוחים

ניתן לברר האם קיימים לכם דוחות תנועה בכמה דרכים. ראשית, ניתן לחייג למרכז ארצי לפניות נהגים (מפנ”א) במספר 110 ולקבל את המידע המלא בנוגע לדוחות וקנסות. 

אפשרות נוספת היא להזמין מרשות הרישוי את טופס מצב הנקודות, באמצעות אתר משרד הרישוי או דרך עמדות משרד הרישוי שנמצאות בסופר פארם, בעלות של 10 שקלים.

הטופס המופק בעמדות אלה מציין הן את נקודות הרישוי הקיימות והן את הקנסות שטרם שולמו. 

כיצד לפעול אם הדו”ח הושחת או אבד?

יש לפנות למפנ”א ולבקש לקבל העתק מהדו”ח המקורי, אולם במקרה כזה אתם עשויים לקבל תגובה רק כעבור מספר חודשים, מה שימנע מכם לפעול במסגרת 90 הימים.

לכן מומלץ להתייעץ בנושא עם עורך דין תעבורה ולברר האם קיימת האפשרות להאיץ את התהליך או לפעול משפטית בדרך מסוימת כדי להימנע מחסימה של חלק מהאפשרויות בחלוף 90 הימים. 

חזרה למאמרים

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם