פסילת רישיון נהיגה

פסילת רישיון נהיגה היא לעולם לא תהליך נעים, אך כמובן שמעבר לאי-נעימות ישנן השלכות משמעותיות וכבדות משקל המשפיעות על אורח החיים התקין של כל אדם הנתקל בסיטואציה כזו. כעיקרון, יש 3 גופים מרכזיים היכולים לפסול רישיון נהיגה במדינת ישראל : בית משפט, משטרת ישראל ומשרד הרישוי.

כל אחד מהגופים מחזיק בסמכות זו ולכל אחד מהם יש את הנסיבות המוגדרות בחוק שעל פיהן הוא יכול להפעיל את כוחו ולשלול את הרישיון.

פסילת רישיון נהיגה בידי משרד הרישוי

ישנם שני מסלולים עיקריים שבהם יכול משרד הרישוי לשלול רישיון מנהגים. המסלול הראשון הוא בשל אי כשירות לנהיגה של נהג מסוים המתבטאת בתוצאות הבדיקות המתקבלות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הבדיקות כוללות את ההיבט הפיזיולוגי ובנוסף את ההיבט הפסיכולוגי של הנהג.

במסלול השני, משרד הרישוי מחויב לשלול את רישיונם של נהגים אשר צברו מספר נקודות רב כמוגדר בחוק. הפסילה במסלול זה היא לרוב בין 3 ל9 חודשים.

פסילת רישיון נהיגה בידי המשטרה

החוק מתיר לקצין משטרה לפסול רישיון נהיגה של נהגים אשר ביצעו את אחת או יותר מן העבירות החמורות המוגדרות בחוק, פסילה מסוג זה מכונה “פסילה מנהלית“.  קיימת רשימה מפורטת של כל העבירות שבגינן קצין משטרה יכול לפסול רישיון אך הבולטות שמבניהן מפורטות מטה (פסילה ל30 יום):

  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים.
  • עקיפה בדרך שאינה פנויה או עקיפה מסוכנת תוך חציית קו הפרדה רצוף
  • סיכון הולך רגל אשר עובר במעבר החצייה
  • אי מתן זכות קדימה
  • מהירות מופרזת במיוחד (מהירות הגבוהה ב30 קמ”ש בדרך עירונית או 40 קמ”ש בדרך לא עירונית מהמהירות המותרת)

בנוסף, בסמכות קצין המשטרה לשלול רישיון של נהג למשך 60 יום במידה שהנהג היה מעורב בתאונת דרכים והקצין סבור שיש תשתית ראייתית להגשת כתב אישום נגד הנהג. ראיות כאלו המעידות לכאורה על כך שלנהג יש אחריות על התאונה.

במידה שהנהג היה שותף בתאונת דרכים שגבתה קורבנות בנפש, בכוחו של קצין המשטרה לפסול את רישיונו של הנהג למשך 90 יום.

פסילת רישיון נהיגה

פסילת רישיון נהיגה בידי בית המשפט

בית המשפט רשאי לפסול רישיון נהיגה נגד נהג אשר מתנהל נגדו תיק בעל אופי תעבורתי. בית המשפט יכול לשלול את רישיונו של הנהג בזמן ההליכים עד “תום ההליכים” או במסגרת מתן גזר הדין.

מתי מתחיל מועד הפסילה בפועל?

בכל הפסילות, יש למסור את רישיון הנהיגה בצורה אקטיבית ועצמאית.  בפסילה הניתנת על ידי משרד הרישוי יש להביא את רישיון הנהיגה לפקידת הרישוי. בפסילה מנהלית שמבוצעת על ידי קצין משטרה, הפסילה לרוב מתחילה מהרגע בו קצין המשטרה לוקח את רישיון הנהיגה. במקרה של פסילה הניתנת על ידי בית המשפט, על הנהג מוטלת האחריות להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט

כיצד תוכלו לבטל פסילה מנהלית?

מיד לאחר שלילת הרישיון אתם רשאים להגיש בקשה לביטול הפסילה (באופן ישיר או באמצעות עורך דין מייצג ) לבית המשפט. מזכירות בית המשפט אחראית לקבוע מועד מידי ככל האפשר על מנת לשמוע את הבקשה ולהכריע בסוגיה. כאשר יידרש בית המשפט להכריע בסוגיה, יבואו בחשבון שני קריטריונים משמעותיים בחשבון.

  1. חוקיות הפסילה – האם תהליך פסילת הרישיון היה כחוק, האם התקיים שימוע וכו’
  2. מסוכנות הנהג – האם הנהג , על בסיס הממצאים, נחשב כ”מסוכן לציבור”

אם אחד מן התנאים הללו לא ממומש, בית המשפט רשאי להיעתר לבקשה ולהחזיר את רישיון הנהג באופן מידי.

מדוע חשוב להסתייע בעורך דין מומחה לענייני תעבורה בתהליך?

ראשית, עורך דין תעבורה ידע לנתח בצורה המדויקת ביותר את המצב המשפטי שלכם ומה האפשרויות העומדות לנגדכם ולהציג לכם את התמונה הכוללת. במידה שאתם רוצים להגיש בקשה לביטול פסילה מנהלית עורך דין מומחה יכול להיות קריטי וחשוב מאוד לתהליך משום שסביר להניח שיש בידו מידע וניסיון רב מהליכים קודמים. מומלץ לא להקל ראש בחשיבות הסיוע המשפטי הניתן לכם במקרה כזה.

לסיכום,

יש מגוון נרחב של דרכים בהן רישיון הנהיגה שלכם יכול להיפסל , החל מפסילה מנהלית של המשטרה, פסילה על ידי משרד הרישוי או פסילה הניתנת באמצעות בית משפט. על מנת שתדעו למצות את הזכויות שלכם בתהליך, מומלץ להסתייע בעורך דין המומחה לענייני תעבורה שיעזור לכם ויעניק לכם סיוע משפטי לכל אורך התהליך.

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם