נהיגה במהירות מופרזת
נהיגה במהירות מופרזת היא נהיגה מעל המהירות המותרת הקבועה בחוק, על פי תקנה 54 לתקנות התעבורה .
תקנות התעבורה קובעות בסעיף מספר 54 כי לא ינהג אדם ברכב בדרך במהירות העולה על הקבוע בחוק. המהירות המותרת מופיעה בתוך טבלה.
תקנה 54 לתקנות התעבורה מפרטת באמצעות טבלה את המהירות המרבית המותרת :
בדרך עירונית, המהירות המרבית המותרת, עבור רוב הרכבים, עומדת על 50 קמ”ש.
בדרך בין-עירונית, המהירות המרבית המותרת, עבור רוב הרכבים, עומדת על 80 קמ”ש.
בדרך בין עירונית עם שטח הפרדה בנוי, המהירות המרבית המותרת, עבור רוב הרכבים, עומדת על 90 קמ”ש.
בדרך מהירה, המהירות המרבית המותרת, עבור רוב הרכבים, עומדת על 110 קמ”ש.
נסיעה במהירות העולה על המהירות הקבועה בחוק, נחשבת למהירות מופרזת והנהג הנתפס עובר אותה, צפוי לסנקציות הקבועות בחוק.
אך שימו לב שאם תמרור קובע מהירות אחרת מהאמור בתקנה, התמרור גובר במקרה זה.
איזה מכשור מסייע באכיפה לצורך זיהוי מהירות?
נהיגה במהירות מופרזת היא עבירה שקל מאוד לאכוף אותה וזאת לאור המכשור הקיים, שמטרתו לאמוד את המהירות .
יש מערכת מצלמות מתקדמת שמאפשרת למדוד מהירויות בכבישים . מצלמות המהירות מפוזרות בנקודות מפתח בכל רחבי הארץ, ובעיקר בכבישים מסוכנים. מיקום המצלמות לרוב ידוע על ידי נהגים , כיום גם אפליקציות מזהירות מפניהן .
הדבורה הוא מכשיר למדידת מהירות המותקן בתוך הניידת, שוטר יכול לעצור את הנהג במקום על פי הנהלים, ואף לבצע לו שלילה מנהלית ל-30 עד 90 ימים, בכפוף לשימוע.
“ממל”ז”, מד הלייזר הוא האמצעי בו משתמשים שוטרים כאשר הם נמצאים מחוץ לניידת.
ממא”ל עובד על עיקרון דופלר ,המכשיר יוצב על חצובה או בניידת עצמה ובניגוד לממל”ז , הוא מסוגל לצלם את הרכב גם במהירות גבוהה.
איך לערער על דוח?
אם קיבלת דו”ח מהירות מופרזת ניתן לערער על קביעת השוטר.
בחלק גדול מהמקרים אפשר לבטל את הדו”ח או לכל הפחות להפחית את חומרתו.
אם אתה מעוניין לערער על הדו”ח, אין לשלם את הקנס , שכן תשלום מהווה הודאה באשמה.
הזמנה לדין
על ההזמנה לדין יופיע התאריך של הדיון והשעה, מחוז בית המשפט לתעבורה.
ההזמנה לדין היא למעשה דיון בו מסבירים לנאשם מהי העבירה המיוחסת לו כאשר לנהג יש כמה אפשרויות:
- להודות בעבירה ואז מגיע שלב הטיעונים לעונש ומיד לאחר מכן הכרעת דין וגזר דין – עם פסילה ו/או פסילה על תנאי קנס בסך 750 ש”ח או 1500 ש”ח בהתאם לעבירה .
- לכפור באשמה ואז התיק נקבע לדיון הוכחות, כלומר יתנהל משפט, במהלכו השוטרים שנתנו את הדוח יגיעו על מנת לתת את עדותם על הדוח אותו ערכו .
- כמו בכל משפט פלילי, ניתן לטעון טענה מקדמית – כגון טענת הגנה מן הצדק או התיישנות.
נקודות על מהירות מופרזת
בעבירת מהירות קיים גם ניקוד שניתן בהתאם למהירות. לניקוד יש משמעות על הרישיון של הנהג, היות וגם אם לא נפסל על ידי בית המשפט, אז צבירה של ניקוד יכולה לגרום לפסילת רישיון בשל נקודות,
הזמנה למשפט על מהירות מופרזת לנהג חדש-מה ההשלכות?
לנהג חדש אשר עובר עבירת מהירות יש השלכות מחמירות יותר, הוא צפוי לקבל עונש מקסימלי על מהירות מופרזת הכולל פסילת רישיון ל-3 חודשים ואחריהם ביצוע מחדש של תיאוריה וטסט , אפילו ללא ניקוד, כלומר במקרה של קנס בלבד. בנוסף הוא צפוי להיות נהג חדש למשך שנתיים נוספות וכן צפוי לסנקציות על פי שיקול דעתו של משרד הרישוי.
ומה לגבי נהג צעיר? אם גילו של עובר העבירה מתחת ל-24 אך הוא איננו נהג חדש, עונשו יהיה מקביל לזה של כל נהג רגיל, כלומר יוכל להישפט או יקבל הזמנה לדין, קנס ונקודות רישוי.
ענישה על מהירות מופרזת
שוטר בדרגת פקח רשאי לשלול את רישיונו של נהג הנתפס בעת שהוא נוהג במהירות מופרזת. פסילה מנהלית זו היא למשך 30 יום והיא נועדה להרחיק נהגים מסוכנים מהכביש באופן מיידי.
הענישה על נהיגה במהירות מופרזת מגוונת, ייתכן שתקבל קנס, פסילה בפועל למספר חודשים, פסילה על תנאי ואף מאסר בפועל במידה ונגרם נזק לרכוש או חלילה למעורבים.
קיימת ענישה הדרגתית, הנגזרת מהמהירות ובהתאם לדרך:
יש מדרג של עבירות מהירות ,כאשר זה יכול לנוע בין קנס פשוט של כ-250 שקלים, דרך קנסות גבוהים יותר ונקודות משמעותיות, ועד לשלילת רישיון, מאסר על תנאי או מאסר בפועל, אם העבירה כללה גם נזק לרכוש או פגיעה בגוף.
העונשים מתחלקים לקנסות עבור נסיעה בדרך עירונית או בינעירונית. נסיעה עד 20 קמ”ש מעל המותר בדרך עירונית תלווה בקנס של 250 ש”ח וללא נקודות, בעוד נסיעה במהירות של 21-30 קמ”ש מעל המותר תחייב קנס של 750 ש”ח ו- 8 נקודות ונסיעה במהירות של 30 קמ”ש ומעלה מעל המותר מחייבת זימון לבית משפט, קנס של 1500 ש”ח ו-10 נקודות.
במהירות מופרזת של 41 קמ”ש ומעלה הנהג צפוי לעונשים של פסילה מנהלית של קצין משטרה 30 ימים – דוח הזמנה למשפט עם 10 נקודות.
במהירות 50 קמ”ש ומעלה בתוך שטח עירוני , משטרת ישראל קובעת זימון לשפוט מהיר, מבקשת פסילה עד תום הליכים ודורשת תקופות פסילה ארוכות.
בדרך בינעירונית , נסיעה של 25 קמ”ש מעל המותר מלווה בקנס של 250 ש”ח וללא נקודות ונסיעה של 26-40 קמ”ש מעל המותר דורשת קנס של 750 ש”ח עם 8 נקודות. זימון לבית המשפט וקנס של 1,500 ש”ח ו-10 נקודות מוטלים על הנהג בנסיעה של 41 קמ”ש ומעלה מעל המותר בדרך בינעירונית.
במהירות מופרזת של 51 קמ”ש ומעלה הנהג צפוי לעונשים של פסילה מנהלית של 30 ימים, דוח הזמנה למשפט עם 10 נקודות. בעבירות אלו המשטרה מבקשת פסילה נוספת בבית המשפט.
מהם שיקולי הענישה במשפט?
כדאי לדעת שנהג שקיבל קנס, בחר להישפט ונמצא אשם, צפוי לקבל עונש חמור יותר באופן משמעותי מהעונש שהיה מקבל במידה ולא היה בוחר במשפט וזאת משום שבתי משפט מעוניינים למנוע בזבוז זמן שיפוטי יקר.
הענישה בבית המשפט מורשעת מעבירות קודמות שביצע עובר העבירה.
נהג שביצע 10 עבירות בעבר, ייענש בחומרה בניגוד למי שזו עבירה ראשונה שלו.
שיקול נוסף הוא וותק הנהיגה, גם התובע במשפט יכול להוות גורם מכריע, ייתכן תובע מחמיר או מידת תובע שירצה להגיע לפשרה.
ניתן לטעון טענות לנסיבות מקלות כמו למשל שנהג הרכב הוא המפרנס העיקרי, זו העבירה הראשונה או במידה והיתה סיבה למהירות המופרזת כמו נסיעה בהולה לבית חולים .
יש גם נסיבות מחמירות שיגרמו לענישה מחמירה יותר , למשל מהירות מופרזת בזמן שכרות או תחת השפעת סמים, נהיגה במהירות שגרמה לתאונה עם פגיעות גוף או נזק לרכוש, נהיגה במהירות שלא תאמה את הדרך ועוד.
בנסיבות מחמירות,הרישיון עלול להיפסל למספר חודשים ואפילו שנים, מעבר לקביעת עונש מאסר וקנסות גבוהים, כמו גם קביעת פיצוי למשפחת הנפגע.
למה כדאי להתייעץ עם עורך דין לענייני תעבורה?
בפסילה מינהלית על הנהג להתמודד ב-2 הליכים:
- עם קבלת ההזמנה לדין, יופיע המועד בו עליך להתייצב בבית המשפט.
- אם הנהג מעוניין לבטל או לקצר את הפסילה המינהלית עליו להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט לתעבורה אשר בתחום שיפוטו נעברה העבירה.
ביום דיון ההקראה, על הנהג להשיב על האשמה, לומר אם הוא מודה או כופר באשמה. אם הנהג כופר הרי שעליו לחקור את השוטרים ולהוכיח את טענותיו.
מבחינה משפטית הטענות שניתן לטעון לצורך התגוננות הן לא רק הודאה או אי הודאה, יש עוד הרבה טענות משפטיות שאם לא יטענו בהקראה דהיינו בהזדמנות הראשונה בשלב ההקראה, אז הנאשם לא יוכל להעלות את הטענה בשלב מאוחר יותר. לכן חשוב לשכור את שירותיו של עו”ד המתמחה בדיני תעבורה מוקדם ככל הניתן , לפני דיון ההקראה , עוד כשמקבלים הזמנה למשפט על דו”ח מהירות.
ניתן לערער על אמינותו של מכשיר האכיפה בו נמדדה המהירות. כדי שניתן יהיה לקבוע שמדובר במכשיר אמין, צריך לבדוק מתי המכשיר כויל, לוודא שהכיול היה תקין, לוודא שהשוטר פעל לפי הנהלים ועוד.
יש הרבה תקדימים של ביטול ומחיקת דוחות בעקבות עבודה לא תקינה של מכשירים, ולכן, עורך דין נמתמחה בדיני תעבורה יידע כיצד להתמודד עם הדו”חות בבית המשפט, למשל בכל הנוגע למצלמות מהירות, המכשירים הללו לא תמיד אמינים, ויש הרבה אנשים שזוכו מאשמה בגלל מצלמות המהירות.
ניתן לבדוק האם באזור בו נתפסתם הוצבו אנטנות או גורמים אחרים שיכולים לשבש את פעילות המכשיר ובכך להשפיע על אמינותו.