דף הבית נהיגה ללא מלווה

נהיגה ללא מלווה

29 באוגוסט 2022
עורך דין תעבורה ועבירות תנועה

השנתיים הראשונות בקרב נהגים חדשים משמשות כמעין “תקופת מבחן” שבה אין לבצע עבירות תעבורה הנחשבות חמורות. אחת העבירות הללו היא נהיגה ללא מלווה, שצפוי לפסילת רישיון, קנס כספי, ביצוע מבחני רישוי מחדש ומעמד של נהג חדש לשנתיים נוספות. אז מה צריך לדעת לגבי העבירה וכיצד מתמודדים איתה בזמן אמת? 

חובת המלווה בקרב נהגים חדשים

כידוע, נהגים חדשים שמתבשרים לשמחתם על מעבר הטסט בהצלחה, מקבלים את רישיונם ונדרשים כעת לתקופה בת חצי שנה, בה עליהם לנהוג רק עם מלווה.

המלווה איננו כל אדם, אלא רק אדם בגיל 24 ומעלה עם וותק נהיגה של 5 שנים על אותו סוג הרכב בו נוהג הנהג החדש, או לחילופין אדם בן 30 ומעלה עם וותק נהיגה של 3 שנים לאותו סוג רכב. 

תקופת המלווה מחולקת כך שבמהלך שלושת החודשים הראשונים יש לנהוג עם מלווה לאורך כל שעות היום ואילו בשלושה האחרונים הנהיגה עם מלווה תהיה רק בין השעות 21:00-06:00. 

נהיגה ללא מלווה: על הענישה וההשלכות לעבירה החמורה

ביצוע אמצעי תיקון מול משרד הרישוי

מי שנתפס בביצוע נהיגה ללא מלווה בשעות הלילה או נהיגה ללא מלווה יום, יעמוד כמובן בפני כתב אישום והליך משפטי כחוק. אך צריך לומר כבר עכשיו כי זו הבעיה הפחות חמורה מצידו של הנהג.

למעשה, האתגר המשמעותי יותר יהיה אמצעי התיקון הנדרשים מול משרד הרישוי, במסגרתם מתנים את השבת רישיונו של הנהג בביצוע מבחני תיאוריה וטסט, לעתים גם בבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. 

זאת ועוד – גם מי שהשלים את כל אמצעי התיקון יאלץ להישאר נהג חדש במשך שנתיים נוספות, כך ש”תקופת המבחן” בה כל עבירת תעבורה המוגדרת “חמורה” תגרור ענישה כפולה ומכופלת תתארך משמעותית.

להלן כמה מן העבירות מן התוספת השלישית לפקודת התעבורה, המחייבות נהגים חדשים בענישה משמעותית וכבדה:

  • נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת סמים או תחת השפעת אלכוהול
  • תאונת דרכים
  • מעבר באור אדום
  • מהירות (כולל דוחות ללא ניקוד)
  • עקיפה מסוכנת
  • אי ציות להוראות שוטר
  • ועוד

עבירת נהיגה ללא מלווה איננה נכללת בין עבירות נהג חדש שהינן חמורות, אם כי בחוק נקבע לגבי נהיגה ללא מלווה עונש מינימלי של 3 חודשי פסילה ומעלה. כמובן שנהגים שלא ישלימו את אמצעי התיקון שנתבקשו להם לא יוכלו לחדש את רישיונם כלל. 

הגשת כתב אישום והזמנה למשפט נגד הנהג

עד כה התמקדנו בהשלכות מצד משרד הרישוי וכעת לאלה של בית המשפט. נהיגה ללא מלווה גוררת הזמנה לבית המשפט לתעבורה וצפי של פסילת רישיון למשך 3 חודשים מינימום.

כפי שאתם מבינים, בחוק קיימת בעיה מובנית: מצד אחד הענישה היא של 3 חודשים לכל הפחות ומנגד, כל נהג שנפסל לפרק זמן של 3 חודשים לכל הפחות מחויב באמצעי התיקון של משרד הרישוי.

מלבד אלה, יש לציין כי לאחר שנתפס נהג ללא מלווה ברכבו, הוא יזומן לקצין שימוע במשטרה, שם ייקבע האם לפסול את רישיונו באופן מנהלי למשך 30 ימים.

ייתכן שניתן יהיה לבטל את פסילה זו במסגרת תצהיר ובקשה מתאימה, לפיה אין מסוכנות מצד הנהג ביחס לחומרת העבירה והרקע התעבורתי שלו ושקיימת בעיה בראיות לכאורה, שממנה אין בסיס חזק להרשעה. 

כמובן שנהג מן השורה לא ידע לעשות זאת לבדו ללא עורך דין מקצועי ולכן כבר מרגע העבירה, מומלץ לפנות בהקדם להתייעצות משפטית ולגבש את דרכי הפעולה המתאימות למקרה.

סכנה לקבלת תגמולי הביטוח במקרה של תאונה

והנה השלכה נוספת, שפחות מעסיקה את עורכי הדין לתעבורה מאחר והיא איננה רלוונטית להליך המשפטי, אך לעתים נדרשת עמה התמודדות מקבילה: 

על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כל אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי כספי מחברת ביטוח החובה.

חוק זה גם קובע כי הפיצויים יישללו במקרה שהתאונה נגרמה עקב ביצוע עבירה בכוונה תחילה. 

המשמעות היא שאם אדם נהג ללא מלווה, נפגע בתאונה ותבע את הביטוח, ייתכן שתביעת הפיצויים שלו תידחה! זאת משום שיצא לנהיגה ללא מלווה ביודעין (כלומר בכוונה תחילה) ולכן אין זכאות לתגמולים מצד המבטחת. 

נתפסתי נוהג ללא מלווה. כיצד לפעול?

אחרי שהבנתם את כל ההשלכות והענישה הממתינה לנהגים ללא מלווה, חשוב להתחיל לפעול כמה שיותר מהר על מנת להציל את רישיון הנהיגה.

הדרך האופטימלית לעשות זאת תהיה באמצעות עורך דין תעבורה שמכיר לעומק את התחום וצבר ניסיון ראוי בייצוג נהגים חדשים בעבירה זו. הפעולה הראשונה מצד עורך הדין תהיה לשמוע כל שאירע מצד הנהג ולקבל ממנו תמונת מצב מלאה. 

לאחר מכן, עליו לצלם את תיק הראיות המשטרתי במטרה להבין האם קיימות ראיות לכאורה ולגבש אסטרטגיה משפטית יעילה.

בנקודה זו ובהתאם לצורך, ישקול עורך הדין דחייה קצרה של ההליך המשפטי, הגשת בקשה לביטול הפסילה המנהלית, טענת טענה מקדמית במהלך הדיון הראשוני וכן הלאה. 

מטרתו של עורך הדין תהיה לבדוק את התיעוד המשטרתי לפרטי פרטים, במטרה להטיל ספק במעשה או בחומרתו ובכך להפחית מעונש הפסילה בסופו של דבר באמצעות הסדר טיעון מול התביעה המשטרתית. 

חשוב להבהיר כי נהגים רבים מקבלים מצד מכרים או נהגים וותיקים יותר המלצה לדחות כמה שיותר את פסק הדין, עד לתקופה שבה ייצא הנהג מתקופת הנהג החדש שלו ובכך יימנע מביצוע אמצעי התיקון של משרד הרישוי. אלא שאין המדובר בהמלצה מקצועית, שכן המועד הקובע הוא התאריך שבו העבירה בוצעה. 

ולכן גם אם חשבתם שתוכלו לייצג את עצמכם ולהציג פעם אחר פעם נימוקי דחייה מסוימים, ההיפך הוא הנכון ופעילות ללא משפטן מיומן תגרום נזק עצום ואולי גם בלתי הפיך להשבת רישיון הנהיגה. 

לסיכום

אדם נכנס לבית המשפט ועלול לקבל בגין נהיגה ללא מלווה שלילה למשך 3 חודשים. על פניו, יכול היה להיות גרוע בהרבה, שהרי מדובר בתקופה יחסית קצרה ובייחוד בקרב נהג חדש שהורגל עד לאחרונה לאמצעי תחבורה אחרים. אלא שגם פסילה של 3 חודשים מביאה עמה את אמצעי התיקון של משרד הרישוי – ביצוע תיאוריה, טסט, בדיקות במכון הרפואי וחיוב בשנתיים נוספות של נהג חדש – כל אחד מהם מהווה סיכון עתידי נוסף לרישיונו של הנהג ועשוי לגרום לחוסר האפשרות לנהוג לעתים גם שנים קדימה!

אם נתפסתם בנהיגה ללא מלווה, אל תתמהמהו – פנו עוד היום למשרדנו וקבלו אינפורמציה מלאה לגבי האפשרויות המשפטיות שעומדות על הפרק. במשך שנים טיפל משרדנו במאות תיקי נהיגה ללא מלווה שהסתיימו בהצלחה ואפשרו לנהגים החדשים לקבל בסופו של דבר רישיון קבוע ולהימנע מענישה מכבידה וקשה. פנו אלינו כבר עכשיו להתייעצות. 

חזרה למאמרים

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם