דף הבית ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

29 באוגוסט 2022
עורך דין עבירות תנועה

משרד הרישוי הודיע לכם שרישיון הנהיגה שלכם לא יושב, יחודש או יונפק בגין אי התאמה אישיותית לאור בדיקות שנערכו לכם? באפשרותם לעמוד בפני ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים וזאת באמצעות הגשת ערעור מתאים בתוך 30 ימים ממועד ההחלטה. מה תפקידה של ועדת הערר וכיצד תוכלו לקבל ממנה חזרה את רישיונכם? כל המידע נמצא כאן:

מהי ועדת הערר של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים? 

כזרוע ישירה של משרד הבריאות, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים קולט ומסנן מידע, עורך בדיקות ומעביר החלטות בנוגע לרישיונם של אלפי נהגים מידי שנה. בכוחו של המכון להשיב לנהגים את רישיונם לאחר שנמצאו כשירים גופנית, נפשית ומנטלית לעלות על ההגה, או למנוע מהם לקבל או לחדש את רישיונם, אם נמצאו בלתי כשירים לכך מכל סיבה שהיא. עבור המקרה האחרון, קיימת האפשרות לפנות אל ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ולנסות להפוך את ההחלטה.

ועדת הערר של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינה וועדה ארצית היושבת בבית החולים שיבא, תל השומר. מדובר במעין רשות שיפוטית הפועלת בטריטוריה ספציפית מאוד ושדנה בהחלטות שניתנו מצד המכון הרפואי. וועדה זו מוסמכת לאשר או לדחות את הערעור, לשלוח את הנבדק לבדיקות משלימות ואף לקבוע ביצוע בדיקות מסוימות מחדש. בכך הועדה מהווה הלכה למעשה את התחנה האחרונה בדרכם של נהגים לקבלת רישיונם מחדש. 

כאשר בקשת הערעור נדחית והרישיון לא ניתן לנבדק, באפשרותו להמתין שנה מיום ההחלטה ולהגיש לאחר מכן בקשה לבדיקות חדשות במכון הרפואי, או לחילופין להגיש ערעור בשאלות משפטיות בלבד לבית המשפט המחוזי (בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים) בתוך 45 ימים מהחלטת הועדה. 

כיצד פונים לוועדה ומערערים על החלטת המרב”ד?

אם רישיון הנהיגה שלכם נפסל, הצעד הבא הוא להגיש ערעור על ההחלטה בתוך 30 ימים. את הבקשה יש להכין כמסמך משפטי לכל דבר ועניין ולצרף אליו אישור על תשלום האגרה (בסך 1,080 שקלים) וטופס ויתור סודיות רפואית חתום. את הבקשה על נספחיה יש לשגר באחת הדרכים הבאות:

  • בדואר רשום, לכתובת: ועדת ערר לפי תקנה 195 לתקנות התעבורה, בית החולים שיבא תל השומר, לידי ועדת ערר, ביתן 17. מיקוד: 5265601.
  • במייל, לכתובת: [email protected]
  • בפקס, למספר: 03-5661945

שימו לב: לא ניתן להגיש את הערעור באמצעות משרד הרישוי וגם מומלץ להימנע מכך מיד לאחר קבלת השלילה מסיבות שיפורטו מיד. 

פעולות מקדימות להגשת הערר

גם אם אתם סוברים שהחלטת המכון הרפואי בלתי צודקת וגם אם אתם בטוחים לחלוטין שנעשה לכם עוול, פזיזות בשליחת הבקשה ועוד ללא עו”ד תעבורה המייצג אתכם תעלה ביוקר. מדוע? על מנת להבין זאת, יש צורך להכיר פרט חשוב ומהותי בפעולת המרב”ד מול משרד הרישוי:

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מבצע את הבדיקות השונות ומגבש מהן תובנות ומסקנות, המועברות כהחלטה תמציתית למשרד הרישוי. החלטה זו לא מכילה מסמכים, תוצאות בדיקות או פרוטוקולים מהמפגש של הנבדק עם המכון, כך שלמעשה בעת קבלת ההחלטה על אי השבת הרישיון, הנהג אינו מודע לכל תהליך קבלת ההחלטות בעניינו. 

הדבר בעייתי כפליים בקרב מי שמעוניין לפנות לועדת הערר של המכון הרפואי, משום שכעת לא ניתן לבסס את הערעור על החלטת המרב”ד. מכיוון שלגשת לערעור כשהמשתנים אינם ידועים פירושו דחיית הבקשה על הסף, על הנבדק לקבל את מסמכי המכון ולפעול בהתאמה אליהם.

גם הפעם קבלת המסמכים כרוכה בפרט מהותי והוא העובדה כי המכון צפוי לסרב למתן הניירת, אלא אם עורך דין מטעמכם יפנה אליו ויתחייב (בכתב ובעל פה) להעבירם לרופא והוא בתורו יעדכן באינפורמציה את הנבדק עצמו. מכיוון שרק רופא מוסמך לספק את המידע מהמכון הרפואי בפועל, יהיה צורך במעורבות של גורם רפואי מתאים ובגיבוש מסקנות להמשך מול עורך הדין. 

ייצוג מטעם עורך דין תעבורה בפני ועדת הערר של המכון הרפואי 

כפי שקראתם, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים פוסל מידי שנה אלפי רישיונות נהיגה ובכך משפיע רבות על שגרת ומהלך חייהם של נהגים רבים בישראל. 

לכאן מוזמנים נהגים ממגוון נסיבות, לרבות מורשעים בעבירות תעבורה מסוימות (ביניהם נהגים חדשים שנפסלו ל-3 חודשים ומעלה בבית המשפט או מנהלית עקב נקודות ממשרד הרישוי), המבקשים רישיון על רכב ציבורי או מסחרי כבד, נהגים שדווחו כבעלי בעיה רפואית (פיזית או נפשית) ע”י רופא, עובד סוציאלי או מכון שיקומי וגם כאלה שהועברו לגביהם נתונים מהביטוח הלאומי, בתי חולים, ועדת התגמולים של משרד הביטחון, משטרת ישראל, בית המשפט ועוד.

מכיוון שכל הגופים והגורמים הללו מעבירים למרב”ד דיווח בתוספת המלצה של פסילת רישיון הנהיגה, חשוב להיערך לבדיקות הרפואיות ולקבל ליווי משפטי יעיל מראשית הדרך. עורך דין לתעבורה המייצג ומלווה את הנבדק לאורך תהליך הבדיקות, יוכל לשמור כראוי על זכויותיו ולמצות אותן, גם כאשר נקבע כי הוא אינו כשיר לנהיגה ומעוניין לגשת לועדת הערר של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. 

עורך הדין מקבל אליו אינפורמציה מלאה אודות הבדיקות והרישומים הפנימיים של המכון הרפואי, דבר שצפוי לסייע לו לבנות ערר מבוסס ומנומק היטב, שיגדיל בפועל את הסיכויים להשיב את הרישיון.

כמו כן, הייצוג המשפטי שמור גם למקרים בהם מבחין עורך הדין בסוגיה משפטית שצפה במהלך הבדיקות במכון או בתהליך “טיעון טענות להתליית רישיון נהיגה” כפי שבוצע מאוחר יותר על ידי משרד הרישוי, המאפשר להגיש תביעת המשך לבית המשפט המחוזי. להתייעצות עמנו בנושא ולקבלת מידע נוסף, חייגו או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם. 

 

חזרה למאמרים

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם