דף הבית ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

29 באוגוסט 2022
לקט כתבות משפטיות

בכל שנה אלפי נהגים מגיעים אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, מבלי להכיר לעומק את חשיבותן ומהותן של הבדיקות המבוצעות להם וחמור מכך – את ההשלכות האפשריות על רישיון הנהיגה שלהם. המכון הרפואי הוא הגוף שבוחן את כשירות הנהגים וקובע לפיכך את גורלם בדרכים, מה שמצריך היכרות והכנה מראש ולעתים גם הגשת ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, אם הוחלט שלא להשיב/ לחדש לנהג את רישיונו.

זימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב”ד) ותהליך אישור/ שלילת הרישיון

אל המכון הרפואי או בקיצור המרב”ד, לא מגיעים בנסיבות טובות. נוכחותכם כאן היא תוצאה של הצורך לבדוק את כשירותכם להמשיך לנהוג מכאן והלאה, הן עקב מצב רפואי (נפשי או פיזי) והן עקב דפוסי נהיגה קיימים ועבר תעבורתי. בסיום הבדיקות, תתקבל החלטה המלמדת האם תוכלו לקבל את רישיונכם לאור הקביעה כי אינכם מסכנים את שאר המשתמשים בדרך.

בדיקות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים חולשות על מספר מבדקים מרכזיים, לרבות ראיון פסיכולוג או פסיכיאטר, מבדק בן 800 שאלות לאבחון מסוכנות הנהג ולעתים בדיקת אורתופד, נרקולוג (רופא בתחום ההתמכרויות) ועוד. עם סיום המבדקים, המכון יגבש את המלצותיו והן יועברו לרשות הרישוי. 

כעת, רשות הרישוי תזמין את הנהג להליך מנהלי בשם “טיעון טענות” – פרוצדורה טכנית בה נמסרת לנהג החלטת המכון הרפואי לגביו. 

אם ההחלטה היא כי אותו נהג כשיר לנהיגה – רשות הרישוי תשיב/ תנפיק לו רישיון נהיגה בכפוף לביצוע תיאוריה וטסט (לפי הצורך). 

אם ההחלטה של המכון הרפואי הינה שלילית – הרי שאותו נהג נמצא בלתי כשיר מבחינה רפואית או אישיותית לנהיגה ולכן באפשרותו להגיש ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

המרב”ד פסל אותי מלנהוג. מה עכשיו? 

בנקודה זו חשוב לציין כי המרב”ד מעביר את המלצתו לרשות הרישוי בצורה תמציתית בלבד – ללא כל נימוקים, פרוטוקולים, ניתוח תוצאות הבדיקות או ניירת נלווית. הדבר מאפשר לנהגים שנמצאו בלתי כשירים ושמוצאים את עצמם ללא רישיון נהיגה, לפנות למכון הרפואי ולדרוש כל החלטה ומסמך בעניינם. הדבר יאפשר כמובן לנהג ולעורך דינו להבין את ההמלצה לעומקה ולגבש את דרכי הפעולה המתאימות להגשת ערר והשבת רישיון הנהיגה.

לעתים קרובות קורה שהמכון הרפואי מסרב לספק לנבדק את המסמכים בעניינו כמו נימוקים, רישומים פנימיים ותוצאות בדיקות, אך הוא מחויב להסכים לספק אותם לרופא המטפל בנבדק. וכך, אם המסמכים לא הגיעו לידכם אפשר יהיה לפנות למכון הרפואי באמצעות עורך דין, הוא יקבל אליו את הניירת ויספק התחייבות לכך שהנתונים יוצגו לכם באמצעות רופא מטפל בלבד. 

לאחר שהאינפורמציה התקבלה ועורך דינכם עיין בה, ניתן יהיה לגבש אסטרטגיית פעולה לערר. כעת יהיה ניתן להגיש ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים באמצעות הדואר, המייל או בפקס. למכתב הערעור יש לצרף גם אישור על תשלום אגרה וטופס ויתור סודיות רפואית חתום על ידכם. 

לאחר הגשת ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

ועדת הערר של המכון הרפואי הינה ועדה ארצית, שיושבת בבית החולים שיבא (תל השומר). בסמכות הוועדה לקבל בקשות, לדחות אותן וגם להורות על ביצוע בדיקה חדשה או מעבר של בדיקות משלימות אם צריך. מכיוון שוועדת הערר היא “התחנה האחרונה” במסלול השבת הרישיון, אם הבקשה בה נדחתה, יש להמתין שנה מיום ההחלטה ולהגיש לאחר מכן בקשה מחודשת לבדיקות במכון הרפואי.

יחד עם זאת, כאשר הדחייה מצד וועדת הערר נסובה סביב שאלה או טענה משפטית (למשל אם המכון לא התייחס לחוות דעת רפואית שהוגשה מטעם הנבדק, אחת הבדיקות מטעמו התרחשה בצורה לקויה וכיוצ”ב), ניתן להמשיך הלאה ולהגיש ערעור לבית המשפט המחוזי, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים וזאת תוך 45 ימים. 

חשוב לציין שערעור זה מתאפשר אך ורק בשאלות שאינן נוגעות למצב הרפואי עצמו, אלא רק אם וכאשר מדובר בסוגיה טכנית, פרוצדורלית או חוקית שצריך לתת לגביה הכרעה. כמובן שערעור זה, כמו הערר למרב”ד עצמו, מחייב ייצוג משפטי מעורך דין תעבורה מוביל. 

על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ונתונים חשובים למוזמנים לבדיקות

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים כפוף למשרד הבריאות ופועל מטעמו, במטרה להבטיח את כשירותם המוחלטת של הנהגים בישראל במובן הרפואי (פיזי ונפשי). לטובת הערכת אותה כשירות לכל אחד מהנהגים, המכון עורך סדרת בדיקות שתוצאותיהן ילמדו על כשירות/ אי כשירות והקביעה על כך תועבר בצורה תמציתית למשרד הרישוי, שמיישם את החלטת המכון בפועל ע”י יידוע הנהג וביצוע פעולות מתאימות. 

המכון עורך כמה בדיקות אפשריות, בהתאם למצבו האישי של הנהג ובראשן מבחן אישיותי ובדיקה רפואית מול מומחה מתאים לנסיבות שבגינן הנהג זומן. בנוסף יבוצעו בדיקות בהתאמה לאינפורמציה הרפואית שהתקבלה ו/או נאספה על הנהג מראש, מכל הגופים והרשויות כמו: המוסד לביטוח לאומי, בתי חולים, משטרת ישראל, בתי משפט, דיווחים שהועברו ע”י רופאים, נהגים שביקשו להוציא רישיון לרכב ציבורי או לרכב למשא כבד, משרד הפנים, מוסדות שיקום, עברייני תנועה סדרתיים ועוד.

כל דיווח מצד הרשויות בישראל מלווה מטבע הדברים בהמלצה לשלול את רישיונו של המדווח ולכן לבדיקות במכון הרפואי יש להגיע כמה שיותר מוכנים, תוך בחינה של האלטרנטיבות במקרה של שלילה, לרבות הגשת ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. 

זומנתם לבדיקות רפואיות? אל תמתינו להחלטת המרב”ד כדי לפעול משפטית! 

כדי להימנע מאובדן הזכות שלכם להמשיך לנהוג, חשוב להתייעץ כבר מרגע הזימון לבדיקות הרפואיות עם עורך דין תעבורה מנוסה, שצבר רזומה בייצוג וליווי נהגים מול המרב”ד ושיוכל לסייע לאורך תהליך הבדיקות והגשה פוטנציאלית של ערר במידת הצורך. לתיאום התייעצות פנו אלינו כבר עכשיו. 

חזרה למאמרים

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם