דף הבית כתב אישום תאונת דרכים

כתב אישום תאונת דרכים

16 ביולי 2024
אישום פלילי בתאונות דרכים

​ ​מה זה כתב אישום בתאונת דרכים?

כתב אישום הוא מסמך משפטי המוגש לבית המשפט על ידי הפרקליטות או המשטרה, המפרט את העבירות בהן מואשם אדם. בתאונת דרכים, כתב אישום יוגש כאשר יש חשד לביצוע עבירות תעבורה חמורות או עבירות פליליות הקשורות לתאונה, כגון נהיגה בקלות ראש, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים, או הפקרה לאחר פגיעה. כתב אישום פותח הליך פלילי נגד הנאשם, שמטרתו להביא להרשעתו ולהענישו. זאת בשונה מתביעה אזרחית, בה הניזוק תובע פיצויים כספיים מהמזיק, ללא הליך פלילי.

מי יכול להגיש כתב אישום בתאונת דרכים?

הגורמים המוסמכים להגיש כתב אישום בתאונת דרכים הם המשטרה והפרקליטות. המשטרה אחראית על חקירת התאונה, איסוף ראיות והעברת התיק לפרקליטות. הפרקליטות בוחנת את התיק ומחליטה האם יש מספיק ראיות כדי להגיש כתב אישום נגד החשוד. במקרים חמורים במיוחד של תאונות דרכים, כגון תאונות קטלניות או תאונות הכרוכות בנהיגה בשכרות, סביר שיוגש כתב אישום פלילי. במידה והפרקליטות מחליטה על הגשת כתב אישום, יפתח הליך פלילי נגד הנאשם בבית משפט. נאשם שהורשע בדין עלול לעמוד בפני עונשי מאסר, קנסות ופסילת רישיון. במקרים מסוימים ניתן להגיש ערעור פלילי על פסק הדין.

מה כולל כתב אישום בתאונת דרכים?

כתב אישום בתאונת דרכים הוא מסמך משפטי מפורט הכולל מספר רכיבים חשובים. ראשית, הוא מכיל תיאור מקיף של נסיבות התאונה, כולל מיקום, זמן, מזג אוויר ופרטים רלוונטיים נוספים. שנית, כתב האישום מפרט את זהות הנאשם ואת העבירות הספציפיות המיוחסות לו, כגון נהיגה בקלות ראש, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים, או גרימת מוות ברשלנות. בנוסף, כתב האישום כולל:

  • עדויות של עדי ראייה, כגון נוסעים אחרים או הולכי רגל שנכחו בזירת התאונה
  • ראיות פיזיות כמו תמונות מזירת התאונה, שברי זכוכית, שברי חלקי רכב ועוד
  • חומרי חקירה, לרבות דו”חות משטרה, חוות דעת של מומחים כמו שמאי רכב ומהנדסי תנועה, ומסמכים רפואיים המתעדים את הפציעות שנגרמו כתוצאה מהתאונה

כל המרכיבים הללו יחד מהווים את הבסיס לכתב האישום, ומטרתם להוכיח מעבר לכל ספק סביר כי הנאשם אכן ביצע את העבירות המיוחסות לו וכי יש להרשיעו ולהענישו בהתאם לחומרת מעשיו. חשוב להדגיש כי נטל ההוכחה בהליך הפלילי מוטל על התביעה, והראיות בכתב האישום חייבות להיות מבוססות, אמינות ומשכנעות כדי להוביל להרשעה.

מה השלבים בהליך הפלילי לאחר הגשת כתב אישום?

לאחר הגשת כתב אישום בגין עבירות הקשורות לתאונת דרכים, מתנהל ההליך הפלילי בבית המשפט. השלבים העיקריים בהליך זה הם:

  1. הקראת כתב האישום בפני הנאשם.
  2. תגובת הנאשם לכתב האישום – הודאה או כפירה באשמה.
  3. שלב ההוכחות – הצגת הראיות והעדויות התומכות בכתב האישום ע”י התביעה.
  4. שלב ההגנה – הצגת ראיות ועדויות ע”י ההגנה (במידה והנאשם כופר באשמה).
  5. סיכומים – סיכום טענות הצדדים בעל פה או בכתב.
  6. הכרעת הדין – קביעת בית המשפט האם הנאשם אשם או זכאי.
  7. גזר הדין – גזירת העונש על הנאשם במידה והורשע.

חשוב לציין כי במהלך ההליך, הנאשם רשאי להגיע להסדר טיעון עם התביעה, שעשוי לקצר את ההליך ולהקל בעונש. עם זאת, הסדר כזה כפוף לאישור בית המשפט.

מה העונשים האפשריים בגין עבירות תאונת דרכים?

בית המשפט יכול להטיל מגוון עונשים על נאשם שהורשע בעבירות הקשורות לתאונת דרכים, בהתאם לחומרת העבירה ונסיבותיה. סוגי העונשים כוללים:

  • מאסר בפועל – במקרים חמורים, בית המשפט עשוי לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל לתקופה מסוימת.
  • מאסר על תנאי – עונש מאסר שיופעל רק אם הנאשם יעבור עבירה נוספת בתקופה הקצובה.
  • פסילת רישיון נהיגה – בית המשפט יכול לפסול את רישיון הנהיגה של הנאשם לתקופה מסוימת או לצמיתות, בהתאם לנסיבות.
  • קנסות – הטלת קנסות כספיים על הנאשם, בסכומים הקבועים בחוק בהתאם לסוג העבירה.
  • צו מבחן – הכפלת הנאשם למעקב של שירות המבחן לתקופה מסוימת.
  • שירות לתועלת הציבור – חיוב הנאשם בביצוע עבודות שירות לתועלת הקהילה.

חומרת העונש תלויה בגורמים שונים כגון נסיבות התאונה, עברו הפלילי של הנאשם, הנזקים שנגרמו ושיתוף הפעולה שלו עם רשויות החוק. מורשעים בעבירות תעבורה כדוגמת תאונות דרכים חמורות עלולים אף לעמוד בפני עונשי מאסר ממושכים, קנסות כבדים ופסילת רישיון לצמיתות.

מה ההבדל בין הליך פלילי לתביעה אזרחית בתאונת דרכים?

קיימים מספר הבדלים מהותיים בין הליך פלילי הכולל כתב אישום לבין תביעה אזרחית לפיצויים בגין תאונת דרכים:

  • מטרת ההליך הפלילי היא הרשעת הנאשם ובמידת הצורך ענישתו, בעוד שמטרת התביעה האזרחית היא פיצוי הניזוק על נזקיו.
  • בהליך הפלילי, נטל ההוכחה מוטל על התביעה להוכיח את אשמת הנאשם מעבר לכל ספק סביר. לעומת זאת, בתביעה אזרחית נטל ההוכחה מוטל על התובע להוכיח את תביעתו במאזן ההסתברויות.
  • ההליך הפלילי יכול להסתיים בהטלת עונשים כמו מאסר, קנסות או פסילת רישיון, ואילו בתביעה אזרחית הסעד המרכזי הוא פיצויים כספיים לניזוק.
  • שני ההליכים מתנהלים בנפרד ובמקביל, כאשר ההליך הפלילי מתנהל מול המדינה והתביעה האזרחית מול הנתבע האחראי לתאונה. עם זאת, לעיתים ממצאים מההליך הפלילי יכולים לשמש כראיות בתביעה האזרחית.

לסיכום, הליך פלילי ותביעה אזרחית בתאונת דרכים נבדלים במטרותיהם, בדרישות ההוכחה, בסעדים הניתנים ובזהות הצדדים, על אף שלעיתים מתקיים קשר ביניהם. חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום לשם ייצוג וליווי מיטביים בכל אחד מההליכים.

סיכום

לסיכום, כתב אישום  בתאונת דרכים הוא מסמך פלילי רשמי המוגש נגד חשוד בביצוע עבירות תעבורה חמורות שגרמו לתאונה. כתב האישום מפרט את נסיבות התאונה, העבירות המיוחסות לנאשם והראיות נגדו. הליך פלילי בעקבות כתב אישום שונה מתביעה אזרחית לפיצויים, הן מבחינת מטרותיו, נטלי ההוכחה והסעדים הניתנים בו. במקרה של כתב אישום בתאונת דרכים, חשוב להבין את משמעות ההליך הפלילי ואת ההשלכות האפשריות של הרשעה בדין. לכן, מומלץ להיוועץ בעורך דין פלילי המתמחה בתחום תאונות הדרכים, כדוגמת המומחים ב- https://sagiv-law.co.il/,לקבלת ייצוג וליווי משפטי לאורך ההליך.

חזרה למאמרים

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם