דף הבית שלילת רישיון נהיגה | פסילת רישיון נהיגה

שלילת רישיון נהיגה | פסילת רישיון נהיגה

26 במאי 2022
עורך דין תעבורה

שלילת רישיון נהיגה מתקבלת כתוצאה ממגוון רחב של נסיבות, כולן נקשרות כמובן לביצוע עבירת תעבורה כזו או אחרת מצד הנהג.

מאמר זה מהווה מדריך לסוגיית פסילת רישיון נהיגה לנהגים – איך ומתי תוטל עליהם פסילה כלשהי, מה חשוב לדעת לגביה, כמה זמן היא תימשך וכמובן, כיצד משיבים בחזרה את הרישיון בסיום תקופת השלילה.

המידע המלא בנושא לפניכם:

שלילת רישיון נהיגה – מאפייניה והשלכותיה

במדינה שבה ההתניידות העצמית של כל אחד ואחת מאיתנו מבוססת ברובה המוחלט על היכולת לנהוג, ברור לכל שסיטואציה של פסילת רישיון תהיה כואבת, מתסכלת וכמובן פוגעת במגוון תחומי חיים. 

ואכן, שלילת רישיון נהיגה נועדה לפגוע, שכן היא מתקבלת כתוצאה מעבירת תעבורה כלשהי ובפרקי זמן משתנים בהתאם לחומרת העבירה בפועל.

למעשה, מטרתה של פסילת הרישיון כפולה: האחת היא “לצנן” נהגים שמעצם ביצוע העבירה הפכו מסוכנים למשתמשים אחרים בדרך וכעת יש למנוע מהם לשוב ולסכן פעם נוספת. המטרה השנייה היא ענישה כחוק. 

סוגים של פסילת רישיון נהיגה 

גורמים שונים עשויים להטיל על אדם שלילת רישיון נהיגה, כל אחד מהם יבצע זאת בהתאם לתחומי סמכותו, אפשרויות הפעולה המתאימות לאותו המקרה וגם שיקוליו מתוקף הסמכות החוקית שניתנה לו.

נפרט כעת את הסוגים האפשריים של שלילת רישיונות הנהיגה בישראל, דרך הצגת הגורמים האחראים להם:

פסילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי

נהגים שביצעו עבירות תנועה מרובות ושצברו לאורך תקופה 36 נקודות, ייאלצו להפקיד את רישיונם במשרד הרישוי למשך 3 חודשים.

מדובר בסנקציה מחמירה וכואבת, שמיועדת בעיקר למלחמה בנהגים “מועדים לפורענות” בדרכים, אם כי גם נהגים נורמטיביים לחלוטין עשויים למצוא את עצמם בפסילה זו (בין היתר נהגים מקצועיים, שביחס לכמות שעות עבודתם על הכביש צוברים מטבע הדברים יותר דוחות תנועה).

נציין כי מי שצובר 36 נקודות בפעם השנייה, רישיונו ייפסל ל-9 חודשים.

פסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה

בביצוע עבירות תעבורה חמורות כמו עקיפה בקו הפרדה רצוף, מהירות מופרזת גבוהה, נהיגה בשכרות או תאונת דרכים, תחול פסילת רישיון מצד קצין משטרה ובמעמד שימוע שייערך לנהג לאור המקרה.

השימוע מהווה הזדמנות לנהגים להשמיע טיעונים אישיים לגבי נסיבות ביצוע העבירה ועשוי לעתים להשפיע על החלטת הקצין לפסול את הרישיון לפרק הזמן שנקבע לכך בחוק.

סמכותו של קצין המשטרה מאפשרת לו להחליט לעניין הפסילה עצמה, אך אם יטיל אותה על הנהג, הדבר ייעשה בהתאם לסוג העבירה ומשך הפסילה שנקבע עבורה בחוק:

  • פסילה מנהלית ל-30 יום – מבוצעת בעבירות כמו אי מתן זכות קדימה, סיכון הולך רגל במעבר חציה, עקיפה מסוכנת, נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול ועוד. 
  • פסילה מנהלית ל-60 יום – תתרחש בגרימת תאונת דרכים.
  • פסילת רישיון נהיגה ל 90 יום – תתרחש בגרימת תאונת דרכים קטלנית בה נהרג אדם.

פסילת רישיון נהיגה על ידי בית המשפט

בעבירות תעבורה שבהן עומדים נהגים לדין בכפוף להגשת כתב אישום כנגדם, צפויה גם שלילת נהיגה לפרק הזמן שנקבע לאותה העבירה בחוק.

העונש הצפוי בעבירות נהיגה בשכרות למשל הוא למשך שנתיים, כמובן לצד רכיבי ענישה נוספים כמו קנס כספי. בעבירות חמורות כמו הריגה או הפקרה, יתרחשו גם עונשי מאסר בפועל. 

ועם זאת, קביעת גזר הדין תתבצע בכפוף לשיקול דעתו של השופט, לאחר דיונים משפטיים שכללו פירוט לעניין חומרת העבירה וכן את הנסיבות האישיות של אותו נהג.

במעמד המשפט רצוי לקבל ייצוג מאת עורך דין שלילת רישיון, שיוכל לפעול לטובת הנהג ולחתור להפחתה בענישה הצפויה ככל שניתן, לעתים עד כדי הימנעות מפסילה לחלוטין, חזרת התביעה המשטרתית מאשמה או בכפוף להסדר טיעון הכולל ענישה מקלה יותר.

במקרים נדירים שנסיבותיהם היו חריגות, ניתן יהיה גם להביא לכדי זיכוי מאותה העבירה.

פסילת רישיון נהיגה על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המכון הרפואי (המרב”ד) מבצע בדיקות כשירות לנהגים כאשר קיימת שאלה בנוגע למסוגלות הנהיגה שלהם, בין אם מטעמים רפואיים שונים (פיזיים או נפשיים) ובין אם כתוצאה מעבירות תעבורה בעלות מאפיינים ספציפיים.

למשל – נהג צעיר שהואשם בנהיגה בשכרות או נהג וותיק עם רקע תעבורתי “מפואר”. 

אולם להבדיל מיתר הגופים שמוסמכים להחליט על שלילת רישיון נהיגה, המכון הרפואי מספק המלצה בלבד, אותה הוא יעביר למשרד הרישוי שיקבע סופית האם יש להשיב לנהג את רישיונו.

מכיוון שמדיניות משרד הרישוי היא לקבל את המלצות המרב”ד ללא התערבות בשיקול דעתו, ניתן להחשיב גם את גוף זה כבר סמכא לפסילת רישיונות נהיגה. 

אז מה עושים במקרה של שלילת רישיון נהיגה?

מעבר לפסילת הרישיון עצמה, קיימות השלכות נוספות שחשוב להכיר: פסילת רישיון נהיגה מעל שנה למשל, תאלץ נהגים להגיע לבדיקה במכון הרפואי ואף לבצע מחדש את מבחני הרישוי (תיאוריה וטסט) כדי לקבל את רישיונם. ערעור על פסילת רישיון נהיגה לדוגמה, עשוי להסתיים בתוצאה לכאן או לכאן כך שמשך תקופת הפסילה יהיה אפילו ארוך ומשמעותי יותר מזה שנקבע בפסק הדין המקורי. 

בכל סיטואציה של שלילה צפויה או קיימת, יש לפעול מול עורך דין תעבורה שידע לתת מענה מדויק לאותו התרחיש ולשאוף להשבת רישיונו של הנהג מוקדם ככל האפשר.

במקרים מסוימים כמו שימוע בפסילה מנהלית ואף ניקוד “על הסף” לפני פסילה ממשרד הרישוי, יוכל עורך הדין לבצע מספר פעולות שיאפשרו לנהג להימנע ממנה לחלוטין. 

במקרים אחרים, עורך הדין ישאף להקלה בענישה הצפויה על ידי פירוט נסיבות מקלות שהיו לנהג בביצוע אותה העבירה או לחילופין איתור ליקויים בתיק התביעה שמעמידים את ביצוע אותה העבירה בספק, או שעשויים לשכנע את השופט בתהליך אכיפה לוקה בחסר.

גם מצב זה עשוי להמתיק את עונשו של הנהג בסופו של דבר. 

כיצד לפעול אם הוטלה עליי שלילת רישיון נהיגה שכלל לא ידעתי עליה?

טעות בירוקרטית, טעות אנוש או אפילו הדחקה מצד הנהג לנושא עלולים לגרום למצב של דיון בהיעדרו, כך שתוטל עליו פסילת רישיון שהוא כלל איננו מודע לה.

במקרים אלה, הנהג יתבקש להוכיח כי כלל לא ידע על הפסילה, משום שלא ידע עוד קודם לכן על הדיון או השימוע שאליהם זומן.

במקרה לדוגמה, כתב אישום בגין עבירת מהירות מופרזת נשלח לכתובת שגויה, מה שהביא לכך שהנהג הנאשם כלל לא ידע על תאריך המשפט ובעודו ממתין עדיין לקבלתו, התברר לו כי הוא נוהג בזמן פסילה. 

בנסיבות כאלה חשוב לציין שחובת ההוכחה עוברת לגורם שהשית את הפסילה, כך שעליו יהיה להוכיח דרך הצגת אישור מסירת דואר רשום שהזימון וגם ההחלטה על הפסילה נשלחו באופן תקין.

אם הדבר אכן לא בוצע כראוי, עורך הדין יוכל לדרוש בביטול הפסילה לאלתר. 

האם ניתן לערער על פסילת רישיון נהיגה?

אם הפסילה הוטלה במסגרת גזר דין בבית המשפט, ניתן יהיה לערער על כך כחוק לבית המשפט המחוזי.

אולם כאשר מוטלת פסילה מצד קצין שימוע או משרד הרישוי, הערעור יתרחש רק בנסיבות מיוחדות שבהן הדבר אכן מוצדק, כמו למשל טעות בזהות מקבל השלילה או במצבים חריגים שבהם חשוב להשאיר בידי הנהג את רישיונו. 

כך או כך, האפשרויות המשפטיות המתאימות ביותר למקרה יינתנו לנהג בהתאם לייעוץ מקצועי עם עורך דין תעבורה מוביל.

אם ביצעתם עבירה על הכביש, זומנתם לשימוע או למשפט ואתם צפויים לפסילת רישיון, צרו עמנו קשר ואנו נדאג לסייע לכם במקצועיות ומסירות ללא פשרות. 

חזרה למאמרים

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם