נהיגה בקלות ראש

נהיגה בקלות ראש היא עבירה המופיעה בסעיף 62 (2) לפקודת התעבורה ומתייחסת למצב בו נהג עבר עבירת תנועה באופן רשלני ובצורה מכוונת, ביודעין שהוא מסכן את הסביבה.

 

מהי למעשה נהיגה בקלות ראש?

 

  • נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים 

  • נהג אשר עובר בין נתיבים באופן המסכן את עצמו ויתר הנהגים

  • נהיגה בפראות ואי ציות לחוקי התנועה

  • נהיגה במהירות מופרזת באופן המסכן בני אדם, למשל תוך כדי דיבור בטלפון.

 

אלה הן רק חלק מהדוגמאות לנהיגה בקלות ראש.

 

סעיף 62 (2) לפקודת התעבורה :

 

“העובר אחת העבירות האלה, דינו – מאסר שנתיים או קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין, התשל”ז-1977 (להלן – חוק העונשין) ואם העבירה היא עבירת קנס שדן בה בית המשפט – קנס פי 1.25 מהקנס האמור בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין:

(1) מפיר הוראה מהוראות פקודה זו;

(2) נוהג רכב בדרך בקלות ראש או ברשלנות, או במהירות שיש בה בנסיבות המקרה סכנה לציבור, אף אם היא פחותה מן המהירות המקסימלית שנקבעה”.

 

ענישה

 

המחוקק קבע ענישה חמורה  לעבירות שנעברו בקלות ראש, הענישה מדורגת החל מקנס לנהג הנוהג ברשלנות או בקלות ראש בנסיבות בהן קיימת  סכנה לציבור ועד מאסר של עד שנתיים. 

 

רף קלות הדעת נבחן על ידי בית המשפט  בכל מקרה על פי נסיבותיו הספציפיות , לכן מומלץ מאוד שאם עברת עבירה כזאת, תתייעץ לאלתר עם עורך דין מומחה בדיני תעבורה.

 

סעיף 62 (2) לחוק התעבורה

מגדיר נהיגה בקלות ראש כך “נהיגה ברכב בקלות ראש או ברשלנות, או במהירות שיש בה בנסיבות המקרה סכנה לציבור, אף אם היא פחותה מן המהירות המקסימלית שנקבעה”. 

 

אם עברת נתיבים בפראות , עברת  באור אדום, התעלמת   בחוקי התנועה תואשם ברשלנות או קלות דעת בנוסף,לאישום בגין עבירת התנועה שעברת.

 

 למעשה נהיגה בקלות ראש מייחסת לך כוונה, כלומר עברת במכוון את עבירת התנועה, תוך חוסר אכפתיות  , תוך ידיעה שאתה מסכן את הציבור , במיוחד אם זוהי עבירה והתנהגות שחוזרת על עצמה.

 

מה התהליך הצפוי לנהג שעבר עבירה בקלות ראש?

 

נהג זה יזומן למשפט , אז הוא יכול לקבל מגוון עונשים שונים בהתאם לנסיבות, החל מקנס כספי, שלילה של רישיון הנהיגה ל-3 חודשים ועד מאסר של שנתיים .

 

כדי שאדם יואשם בנהיגה בקלות ראש, התובע יצטרך להוכיח כי הנהג נהג באופן רשלני במכוון , לכן חשוב כל כך שתהיה מיצוג על ידי עורך דין שמכיר את החוק ואת הפסיקה, כמו גם את הנסיבות בהן ניתן להוכיח כי לא היתה נהיגה רשלנית במכוון, על מנת  למזער את הענישה .

 

מתי רישיון הנהיגה  ייפסל בנהיגה בקלות ראש?

 

סעיף 37 לפקודת התעבורה קובע כי אדם אשר הורשע בעבירה של נהיגה בקלות ראש ובמידה ובשנתיים שלפני כן, הורשע גם בעבירה המנויה בתוספת הראשונה או השנייה, דינו, בנוסף לכל עונש אחר, פסילה לתקופה שלא תפחת משני חודשים, כלומר לשופטים אין כלל שיקול דעת ועליהם להטיל במקרה זה חודשיים של שלילת הרישיון.

 

דוגמא לעבירות כאלה הן למשל נהיגה במהירות מופרזת, נהיגה בשכרות או תחת השפעת סם ועוד-ראו פירוט בתוספת הראשונה והשניה הכוללת רשימה ארוכה של עבירות.

 

רשיונך יכול להישלל לתקופה של שלושה חודשים במקרה ובצעת  עבירה  שגרמה לתאונת דרכים בקלות ראש ובתאונת הדרכים נגרם נזק לרכוש או לאדם. אז העונש שיוטל על הנהג שנהג בקלות ראש תהיה פסילה לתקופה שלא תפחת משלושה חדשים בנוסף על העונש על העבירה עצמה.

 

סעיף 39 לפקודת התעבורה קובע אפילו ענישה חמורה עוד יותר,אם נהג הורשע בנהיגה בקלות ראש  וגרם לתאונה בה אדם נחבל בחבלה של ממש ( שבר או אפילו חתך) ובשנתיים שלפני כן הוא הורשע בנוסף באחת העבירות המנויות בתוספת הראשונה או השנייה רשיון הנהיגה שלו ייפסל לתקופה של שנה אחת לפחות.

 

נהג חדש

 

מלבד העונשים  של פסילת רישיון הנהיגה,  הנהג  ברוב המקרים מקבל עונשים כגון פסילה על תנאי, קנס כספי ובמקרים של עבירות חמורות יותר גם מאסר על תנאי. המחוקק יחמיר במיוחד עם נהגים חדשים המצויים בתקופת מבחן מבחינת המחוקק,  מלבד כל העונשים שמנינו, נהג חדש יישלח גם לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים שיכולים לקבוע כי הוא לא כשיר לחדש את הרישיון והרישיון שלו יהיה בסכנה.

 

למה לפנות לעורך דין לענייני תעבורה?

 

עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יכול  לשנות את סעיף העבירה לסעיף קל של נהיגה בחוסר זהירות שאינה מחייבת פסילת רישיון לתקופה מינימלית שהמחוקק קבע וכובלת גם את השופטים, משיש לשופט שיקול דעת, ניתן להפחית את העונש.

 

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם