נהיגה ללא רישיון בני נוער / קטינים

נהיגה ללא רישיון הינה עבירה חמורה, במהלך ביצועה, מסכן הקטין הנוהג את עצמו ואת משתמשי הדרך באותה עת. במאמר זה נבחן מהו דינו של קטין הנוהג ללא רישיון, האם בתי המשפט יחמירו עימו או דווקא יקלו עימו לאור היותו קטין?

מהו החוק שחל על הקטין?

בכל הנוגע לקטינים, לא רק פקודת התעבורה חלה, אלא גם הוראות חוק של חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל”א -1971.

סעיף 45ב לחוק הנוער, קובע כי בית משפט אשר ידון בעניינו של הקטין  במקרה של עבירת נהיגה ללא רישיון או נהיגה בשכרות, הוא  בית משפט לנוער ולא  בית המשפט לתעבורה.

החוק מחייב להפנות את הקטין לתסקיר של שירות המבחן. עובד סוציאלי נפגש עם הנער, בוחן את נסיבות חייו ואת נסיבות ביצוע העבירה ונותן חוות דעת בעניינו, כאשר יש לה משקל נכבד בהחלטת בית המשפט באם להרשיעו.

שרות המבחן לנוער מקיימים קבוצות טיפוליות לקטינים, עברייני תנועה, במסגרתם הם מקבלים קורסים המועברים ע”י עמותת “אור ירוק” ועבודה פרטנית.

בכל הנוגע לבני נוער, הגישה של בית המשפט לנוער היא לשקם את הנער ולא להעמיק את התנהגותו העבריינית על ידי הרשעה. מעבר לכך, יש להרשעה השלכות על עתידו של הנער, שכן ההרשעה הפלילית מכתימה את קורות חייו ועלולה לחבל בסיכויי קבלתו ליחידות מסויימות בצה”ל וכן עלולה למנוע ממנו אפשרויות עבודה בעתיד. 

בית המשפט העליון קבע, כי בעניינם של קטינים: ” השיקול ההרתעתי אינו עומד יחידי על כפות המאזניים, ושומה על בית המשפט לערוך איזון בין האינטרסים החברתיים השונים, בהתאם למאפיינים הקונקרטיים של כל מקרה ולנסיבותיהם האינדיבידואליות של הנאשמים. נכון הדבר על אחת כמה וכמה כשעסקינן בקטינים, שאז ניתנת הבכורה לשיקולים של שיקום, טיפול ושילוב בחברה” (ר’ ע”פ 2206/16 פלוני נ’ מדינת ישראל [פורסם בנבו] 3.11.16).

העונשים הצפויים לקטין

הרשעה בפלילים היא העונש החמור ביותר כאמור, מאחר ולדבר יש השלכות שנים קדימה ועל הנער.עונשים נוספים הצפויים במקרה של נהיגה ללא רישיון,  התחייבות כספית להימנע מביצוע עבירה, הטלת קנס כספי, הטלת קנס שישולם לעמותה העוסקת בזהירות בדרכים כגון עמותת  “אור ירוק”, כן יכולים להטיל על הנער המשך ליווי של קצין המבחן  למשך תקופה מסויימת, כדי למנוע ממנו לחזור למעגל העברייני.

שיקולים לעניין הענישה

כמו בכל הליך פלילי, בית המשפט בוחן שיקולים שונים לפני שהוא גוזר את עונשו של אדם. אלה הם השיקולים שבית המשפט בוחן בין היתר:

 נסיבות הנהיגה -האם הנער נהג צמוד לביתו בחצר אחורית ומרוחקת מאדם או שמא ירד לכביש וסיכן הולכי רגל באופן ממשי, מה היו הנסיבות שהובילו אותו לכך, נסיבות נוספות כגון האם נהג תחת השפעת אלכוהול או אולי בהשפעת סם, האם הזיק לרכוש או חלילה פגע בהולך רגל?, האם זאת הפעם הראשונה שביצע עבירה או האם מדובר בנער עם רישום תעבורתי קודם או אפילו מרשם פלילי קודם.

מכלול הנסיבות יחד יובילו להחלטה מה העונש שייגזר על הקטין, האם חלות נסיבות המצדיקות הקלה או החמרה בעונש שייגזר על הקטין.

דוגמא מהפסיקה

בתת”ע 61723-02-16 שניתן בית משפט לנוער בבית משפט השלום בנצרת ביום 15/11/2016:

הנער, הודה בכתב אישום המייחס לו נהיגה ללא רישיון לפי סעיף 10(א) וסעיף 38(1)לתקנות התעבורה, ועבירה של נהיגה ללא פוליסת ביטוח, לפי סעיף 2(א) לפקודת ביטוח רכב מנועי.

על פי הדוח, ביום 31.1.16 בשעה 13:00, נהג הנאשם ברכב משא, בחורשת כפר החורש, ללא רישיון נהיגה וללא פוליסת ביטוח תוקף. 

בית המשפט קבע:

“מניסיוני והיכרותי עם קטינים רבים, עברייני תנועה, שהגיעו לפתחו של בית המשפט לנוער, בעבור חלק גדול מהם, ובעיקר בעבור אלה המנהלים אורח חיים נורמטיבי, אשר זוהי להם הסתבכותם הראשונה והיחידה עם החוק, כתם ההרשעה מאיים ומרתיע …… מגיעים הקטינים לשרות המבחן, משתלבים בטיפול בהתאם לצרכיהם, והאינטרס הציבורי יוצא נשכר, פעמיים: ראשית – זוכה הנער שעבר את ההכשרה האמורה, ולצידו – זוכה החברה בכללותה, זוכה  בנהג, או נהג לעתיד, שיכיר על בוריין  את הסכנות הטמונות בנהיגה ואת הדרכים להיזהר ולשמור על כללי הבטיחות.”

  כן נקבע, כי “ביחס לעבירה הודה הנער במיוחס לו, הביע חרטה ולקח אחריות מלאה. הנער שיתף פעולה באורח מלא עם שירות המבחן בשיחות פרטניות. ….. להתרשמות קצינת המבחן ההליך הטיפולי הפרטני, וההליך המשפטי שעבר, היוו בעבורו גורם מרתיע ומציב גבולות להתנהגותו בעתיד.”

בית המשפט נמנע מלהרשיע את הנער ואלה היו השיקולים:

“עם זאת, נוכח הודאתו המלאה, לקיחת האחריות, שיתוף הפעולה עם שירות המבחן, העובדה כי מדובר בתיקו הראשון והיחיד והמלצת קצינת המבחן, החלטתי שלא להרשיעו ולנקוט כלפיו בדרכי טיפול, לפי סעיף 26 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל”א – 1971 “.

העונש שנגזר על הנער:

“על הנאשם לחתום על התחייבות בסך 1000 ₪ כי יימנע במשך שנה אחת מביצוע עבירות אותן עבר.

על הנאשם להרים תרומה בסך של 1000 ₪ לעמותת “אור ירוק”.

על פי סעיף 26(6) לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל”א – 1971, אני אוסרת על הנאשם לקבל, או להחזיק רישיון נהיגה לתקופה של ארבעה חודשים על תנאי למשך שנתיים, אם יעבור עבירות אותן עבר בתקופת התנאי כאמור.

על פי סעיף 26(6) לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל”א – 1971, אני אוסרת על הנאשם לקבל, או להחזיק רישיון נהיגה לתקופה של חודשיים .”

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם