נהיגה בחוסר זהירות

ההתנהגות המאופיינת כנהיגה בחוסר זהירות אינה מוגדרת במפורש בחוק ולכן שוטרים הרבה פעמים מכניסים התנהגות מסוימת שאינה עולה כנהיגה בחוסר זהירות, תחת קטגוריה זאת ובאופן שגוי המנוגד לתקנה, על כן מומלץ תמיד להתייעץ עם עורך דין מומחה לענייני תעבורה.

 

העבירה מופיעה בתקנה 21(ג) לתקנות התעבורה: 

 

לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בחוסר זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך.

 

תקנה זו ניתנת לפרשנות רחבה על ידי משטרת ישראל ועל ידי בתי המשפט, שכן המחוקק כאמור לא הגדיר במפורש מהי התנהגות כזאת והותיר זאת פתוח במכוון, כדי שיצקו לכך פרשנות. מטרת המחוקק בהתקנתה,  היא למנוע מצבים בהם נהגים מסכנים חיים, מדובר בסיטואציות מגוונות שלא ניתן לחשוב על כולן מראש ולכן ההגדרה רחבה ופתוחה, כל התנהגות שיש בצידה חוסר תשומת לב לכביש עלולה לגרום לתאונות קטלניות הגובות מחיר כבד של קטילת חיי אדם רבים בכבישים.

 

מהי הגדרת  נהיגה בחוסר זהירות?

 

כל התנהגות היוצרת סיכון יכולה להיכנס להגדרה ולהיחשב כנהיגה בחוסר זהירות. החל משליחת הודעה בטלפון  תוך כדי נהיגה, שליחת מבט אל הצד האחורי במכונית לצורך לקיחת דבר מה או דיבור עם אחד הנוסעים, הסחת דעת ופעולה אחרת, תוך כדי נסיעה, כגון קריאה, אכילה, איפור, גילוח, שתיית קפה, התעסקות עם אחד הנוסעים במושבים, חיפוש חפצים ועוד.

 

כל פעולה שעלולה להפריע  לנהג להיות מרוכז בנהיגה, תיכנס להגדרה.

 

 אבל כדי שהדו”ח שקיבלתם אכן יהיה חוקי , העבירה צריכה להיות מתועדת , ברור שלשם כך הפעולה של הסחת הדעת צריכה להיות ממושכת דיה כדי ששוטר שתפס אתכם, הספיק גם לתעד זאת ולראות אתכם מספיק מקרוב.

 

 

 

נהיגה בחוסר זהירות-עונש ובקשה להישפט

 

תקנה 21 ג’ לתקנות התעבורה אינה מחייבת בפסילת רישיון נהיגה אך לעיתים בתי המשפט שוללים את רישיון הנהיגה.  סעיף עבירה זה עדיין מופחת מעבירה של נהיגה רשלנית או נהיגה בקלות ראש, שכן עבירות אלו מחייבות את בית המשפט להטיל פסילה מינימלית של שלושה חודשים , כובלות את השופטים להחלטה זאת, ללא יכולת להפעיל שיקול דעת.

 

 דו”ח הניתן לפי תקנה 21 ג’ לתקנות התעבורה כולל קנס על סך 500 ש”ח ו- 6 נקודות משרד הרישוי. הדו”ח יינתן כאמור על כל התהגות לפיה הנהג לא היה מרוכז מספיק בנהיגה.

 

אם קיבלת דו”ח כזה, אתה יכול לשלם את הדו”ח , אך אם אתה לא רוצה לקבל את הנקודות הגש בקשה להישפט בבית משפט. רישום 6 נקודות משרד הרישוי יכול להצטבר לניקוד מעבירות קודמות. 

 

במהלך המשפט, עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יכול להגיע להסדר טיעון עם התביעה ולתקן את כתב האישום לעבירת חוסר זהירות ברף נמוך ללא נקודות משרד הרישוי. 

 

בפועל, תקנה 21א’ לתקנות התעבורה משמשת ככלי למשא ומתן מול התובע כדי להפחית את האישום לחוסר זהירות ללא ניקוד. אם חשוב לך שלא לקבל נקודות משרד הרישוי , רצוי מאוד להיות מיוצג על ידי עורך דין מומחה בדיני תעבורה.

 

נהיגה בקלות ראש אל מול  נהיגה בחוסר זהירות-השוואת העבירות

 

במקרה של הגשת כתב אישום בתאונת דרכים, כאשר מיוחסת לנאשם נהיגה בקלות ראש או נהיגה ברשלנות. סעיף 62(2) קובע, כי נוהג רכב בדרך בקלות ראש, או ברשלנות, או במהירות שיש בה בנסיבות המקרה סכנה לציבור, אף אם היא פחותה מן המהירות המקסימלית שנקבעה, דינו שנתיים מאסר או קנס.  בנוסף פקודת התעבורה מחייבת את בית המשפט לפסול את רישיונו של הנהג לתקופה של  שלושה חודשים לפחות.

 

בעוד תקנה 21(ג) לתקנות התעבורה קובעת, כי לא ינהג אדם רכב בקלות ראש, או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות, ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך. 

 

העבירה נחשבת קלה יותר מנהיגה בקלות ראש וגם הענישה עליה קלה.

 

בנהיגה בחוסר זהירות הנהג נתפס כנהג נורמטיבי שמעד באופן חד פעמי לעומת זאת בנהיגה בקלות ראש הנהג נתפס כבעל מסוכנות, שמודע להתנהגותו ועשה זאת במכוון. המטרה של המחוקק, המשטרה ובית המשפט היא להורידו מהכביש לאתר על ידי פסילה.

 

מכיוון שהעבירה נהיגה בקלות ראש חמורה וגוררת ענישה חמורה יותר, על התביעה מוטלת ההוכחה להוכיח יסוד נפשי של פזיזות או רשלנות. כי הנהג היה אדיש לתוצאות מעשיו. 

 

בנהיגה בחוסר זהירות, כאשר התרחשה תאונה, הנהג עשה הכל כדי להימנע מתאונה אבל שגה בשיקול הדעת. התנהגותו לא עולה כדי נהיגה בקלות ראש.

לעומת אדם הנוהג בקלות ראש המבצע עבירה תוך נהיגה תחת אלכוהול או סם, מבצע עקיפה מסוכנת, לא מציית לרמזור אדום או לתמרור וכו’.

 

למה כדאי לפנות אלינו?

 

חשוב להתייעץ עם עורך דין בתחום דיני התעבורה אשר יכול במקרים מסויימים להפחית את האשמה מעבירת נהיגה בקלות ראש לעבירת חוסר זהירות בה הסנקציה היא קנס בלבד ונקודות  ולא פסילת רישיון.

לקבלת ייעוץ מקצועי
ללא התחייבות חייגו 072-3303303

או השאירו פרטים ונחזור אליכם